Rozwiązać równanie macierzowe
Matt: Jak rozwiązać takie równanie macierzowe:
1 1 1 7 3
0 1 1 * X = 4 1
16 sty 11:37
Janek191:
A*X = B
X = A−1*B
16 sty 11:44
Janek191:
Czy nie ma błędu w zapisie macierzy ?
16 sty 11:44
Matt: Nie macierz A nie jest kwadratowa, gdyby była to nie miałbym z tym zadaniem problemu
16 sty 11:49
Gray: Zacznij od ustalenia wymiaru macierzy X. Skoro da się wykonać mnożenie z lewej strony to
X∊R3xk i wówczas wymiar lewej strony to 2xk. Ponieważ wymiar wyniku (tj. prawej strony) to
2x2, to k=2.
Poszukujesz więc macierz o wymiarze 3x2. Teraz zapisujesz tę macierz w postaci ogólnej
a b
c d
e f
wstawiasz do równania, wymnażasz i rozwiązujesz bardzo prosty układ 6 równań.
16 sty 13:18
Matt: w tej pierwszej macierzy w ostatniej kolumnie 1 wiersz powinna być 2.
Wyszedł mi taki układ równań:
| | ⎧ | a+c+2e = 7 | |
| | ⎜ | b+d+2f = 3 | |
| | ⎨ | c+e = 4 |
|
| | ⎩ | d+f = 1 | |
Jak rozwiązać ten układ równań?
16 sty 15:06
Gray: A co z resztą równań? To co napisałeś o 15:06 to zwykły układ liniowy, czyli metoda Gaussa.
Możesz ewentualnie trochę go uprościć:
d+f=1
c+e=4
b+d+2f = b+f+1 = 3 ⇔ b+f=2
a+c+2e = a + e +4=7 ⇔ a+e=3.
Niewiadome a, b, c, d, e, f; macierz układu:
1 0 0 0 1 0 | 3
0 1 0 0 0 1 | 2
0 0 1 0 1 0 | 4
0 0 0 1 0 1 | 1
Rozwiązuj do końca.
16 sty 17:18
Jekoo: A skąd wzięła się ta macierz z 1?
16 sty 18:54
Gray: To macierz Twoje układu:
a+e=3
b+f=2
c+e=4
d+f=1
17 sty 10:31