Sprawdzicie ??
Ona: Całka:
| | 2x+3 | | 2x+3 | | A | | B | |
∫ |
| dx= |
| = |
| + |
| |
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
Po układzie równań dostałam A=7/2 B=3/2
| | 7 | | 3 | |
A wynik całki to |
| (ln|x−2|)+ |
| (ln|x+2|)+C |
| | 2 | | 2 | |
NIe jestem pewna
16 sty 11:11
daras: a dlaczego ?
16 sty 11:18
J:
..źle policzone A i B ..
16 sty 11:18
Ona:
2=A+B
3=2A−2B
Zgadza się ?
16 sty 11:24
Janek191:
Zapis w I wierszu jest błędny .
| 2 x + 3 | | A | | B | |
| = |
| = |
| / * (x2 − 4) |
| ( x − 2)*( x + 2) | | x − 2 | | x + 2 | |
2 x + 3 = A*( x + 2) + B*( x − 2)
2 x + 3 = A x + 2 A + B x − 2 B = ( A + B) x + 2*( A − B)
więc
A + B = 2
A − B = 1,5
−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 A = 3,5
16 sty 11:25
J:
..zgadza ...
16 sty 11:25
J:
prosto jak
Ona
2 = A+B
3 = 2A − 2B
4 = 2A + 2B
| | 7 | |
3 = 2A − 2B ... po dodaniu stronami: 7 = 4A ⇔ A = |
| ...
|
| | 4 | |
16 sty 11:28
J:
... pierwszy wiersz jest poprawnie .. A + B = 2 ...
16 sty 11:30
Ona: Aaa, bo ja zredukowałam dół, już rozumiem

Dzięki
16 sty 11:30
Ona: Mogę was prosić jeszcze o tę całkę
∫ln(5x)dx=
u=ln5x v`=1
| | 1 | | 1 | |
u`= |
| dlatego że ln5x to pochodna złożona czyli |
| *5 dobrze myślę  |
| | x | | 5x | |
16 sty 11:37
16 sty 11:41
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
.. sorry ... u' = |
| ... bo (ln5x)' = |
| *5 = |
| |
| | x | | 5x | | x | |
16 sty 11:43
Ona: Czyli dobrze myślałam.
Wynik będzie taki
xln(5x)−x +C ?
16 sty 11:48
J:
tak.
16 sty 11:50
Ona: Ok. Dziękuje
16 sty 11:51