Przechodniość relacje.
Karl: Witam, mam problem z przechodniościom w relacjach. Nie wiem czy dobrze to rozumiem, bo w
zeszycie mam inaczej, a samemu twierdzę inaczej. Pokażę to na konkretnym przykładzie.
∀ax,y,z∊X:(xRy ⋀ yRz) ⇒ xRz
Na podstawię tego muszę poszukać 1 ⇒ 0 aby znaleźć choćby jedną, wtedy nie zachodzi
przechodniość, tak?
Mamy przykład xRy ⇔ NWD(x, y) > 1, mam zaznaczone, że zachodzi w zeszycie
Ale wezme sobie za x=2, y=12, z =3
Mamy ( 2R12 ⋀ 12R3 ) ⇒ 2R3
czyli wychodzi nam kolejno ( NWD=2 ⋀ NWD=3 ) ⇒ NWD=1
Czyli logicznie ( 1⋀1) ⇒ 0, 1⇒ 0
Moim zdaniem implikacja nie zachodzi. Kto ma błąd? Jeżeli ja źle to rozumiem to proszę o
poprawienie. Dziękuję.
16 sty 09:38
Janek191:
Ta relacja nie jest przechodnia .
Gdyby, było x R y ⇔ NWD( x, y) ≥ 1 , to relacja R byłaby raczej przechodnia( ? )
16 sty 11:41