kąt w ostrosłupie
mauri: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym wysokość i krawędź podstawy mają taką samą
długość oblicz miarę kąta który tworzy krawędź ściany bocznej i krawędź podstawy.
16 sty 08:35
Janek191:

2 x = a
√2
x = 0,5 a
√2 ⇒ x
2 = 0,25 a
2*2 = 0,5 a
2
więc
| | a2 | |
b2 = h2 − x2 = a2 − x2 = a2 − 0,5 a2 = 0,5 a2 = |
| |
| | 2 | |
Mamy Δ równoramienny ABW o wysokości h
| | 0,5 a | | 0,5 a | | 1 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | b | | 0,5 a√2 | | √2 | | 2 | |
więc
α = 45
o
=========
16 sty 09:03
dero2005:
h ściany nie jest równe a
16 sty 09:34