bardzo proszę o pomoc
utan: 1. Wykaż, że dla wszystkich wartości parametru m funkcja f(x)=(∫m∫−m−3)x+m jet funkcją malejącą
i jej wykres przecina oś OY powyżej osi OX.
2. Klasa ma pojechać na wycieczkę autokarem, którego wynajęcie kosztuje 2100 zł. Gdyby 5
uczniów nie pojechało to każdy z pozostałych musiałby dopłacić po 14 zł. Ilu uczniów jest w
tej klasie?
3. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie ∫2x+4∫−∫2x−4∫=m ma
nieskończenie wiele rozwiązań.
∫− to oznacza wartość bezwzględną
22 lis 09:48
Nikka: jakiś dziwny ten wzór funkcji, tam są całki?
22 lis 10:21
utan: nie. nie umiałem napisać wartości bezwzględnej i dlaego taki znaczek wstawiłem to jest warość
bezwzględna
22 lis 11:21
utan: nie. nie umiałem napisać wartości bezwzględnej i dlaego taki znaczek wstawiłem to jest warość
bezwzględna
22 lis 11:21
Nikka: f(x) = (|m| − m − 3)x + m
(nie spojrzałam

przecież napisałeś na dole...)
22 lis 11:28
utan: no właśnie taki wzór jak napisałaś jest tej funkcji. pomożesz

22 lis 12:04
utan: no właśnie taki wzór jak napisałaś jest tej funkcji. pomożesz

22 lis 12:05
Nikka: a tam na pewno jest po x , + m
22 lis 12:14
Nikka: Zadanie 1.
Funkcja liniowa jest malejąca gdy współczynnik kierunkowy a jest liczbą mniejszą od zera, czyli
|m| − m − 3 < 0
dla dowolnego m∊R |m| − m = 0 ( bo z własności wartości bezwzględnej |x| = x) czyli −3 < 0
−3 < 0 − zawsze prawdziwe
dla dowolnego m∊R |m| − m − 3 < 0
( cokolwiek podstawimy po m to |m| i m będą się redukować i pozostanie tylko −3)
22 lis 12:31