16 sty 08:32
Janek191:
z.1
x
2 − 3 x + 2 = 0
( x − 1)*( x − 2) = 0
x = 1 lub x = 2
============
( x + 8)*( x − 4) = 0
x + 8 = 0 lub x − 4 = 0
x = − 8 lub x = 4
=================
x
3 − 5 x
2 + 6 = 0
x = − 1 jest jednym z rozwiązań tego równania, bo
( − 1)
3 − 5*( −1)
2 + 6 = − 1 − 5 + 6 = 0
zatem x
3 − 5 x
2 + 6 dzieli się przez ( x + 1)
Wykonujemy to dzielenie:
( x
3 − 5 x
2 + 6) : ( x + 1) = x
2 − 6 x + 6
− x
3 − x
2
−−−−−−−−
− 6 x
2 + 6
6 x
2 + 6 x
−−−−−−−−−−
6 x + 6
− 6 x − 6
−−−−−−−−−
0
oraz
x
2 − 6 x + 6 = 0
Δ = 36 − 4*1*6 = 36 − 24 = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | 6 − 2√3 | |
x = |
| = 3 − √3 lub x = 3 + √3 |
| | 2 | |
Odp. x = − 1 lub x = 3 −
√3 lub x = 3 +
√3
========================================
3 x − 1 = 8 x
− 1 = 5 x
x = − 0,2
=======
x
3 − 3 x
2 + 4 x −12 = 0
x
2*( x − 3) + 4*( x − 3) = 0
( x − 3)*( x
2 + 4) = 0
x − 3 = 0 x
2 + 4 > 0 dla x ∊ ℛ
x = 3
=====
Czy to jest sprawdzian ?
16 sty 08:45
Janek191:
Wstaw swoje rozwiązania, to sprawdzimy ich poprawność
16 sty 08:46
Mr0w4: Egzamin semestralny w II LO dla dorosłych

1 zadanie mam tak samo. Chcę sobie zrobić w razie
w. gotowe do przepisania rozwiązania, siedzę i rozwiązuję.
3 x − 1
= 4 x / * 2
2
3 x − 1 = 8 x
− 1 = 5 x
x = − 0,2
=======
x3 − 3 x2 + 4 x −12 = 0
x2*( x − 3) + 4*( x − 3) = 0
( x − 3)*( x2 + 4) = 0
x − 3 = 0 x2 + 4 > 0 dla x ∊ ℛ
x = 3
=======
To mam źle rozwiązałem, ale dziękuję. Z tej 2 kartki zalezy mi na 4,5,6 i 8 zadaniu bo
logarytmy mam na świeżo.
16 sty 08:57
Mr0w4: Chcę tylko skończyć tą szkołe i mieć średnie, ponieważ w pracy wymagają tego odemnie. :v tak to
w życiu bym nie wrócił już do szkoły
16 sty 09:02
Janek191:

z.2
Wykresem jest hiperbola − kolor czerwony
| | 2 | |
Otrzymujemy ją z wykresu funkcji y = |
| po przesunięciu o wektor |
| | x | |
→
w = [ − 1; 0 ]
Na wykresie nie powinno być tej skośnej półprostej .
16 sty 09:13
Janek191:

z.3
a)
3*( 3 x − 2) < 2 x
9 x − 6 < 2 x
9 x − 2 x < 6
7 x < 6 / : 7
=========
b)
x*( 4 − 5 x) > 0
Z wykresu funkcji y = x*( 4 − 5x) = − 5 x
2 + 4 x ; a = − 5 < 0
odczytujemy rozwiązania nierówności:
===============
16 sty 09:21
Mr0w4: Wielkie dzięki
16 sty 10:35