Funkcje wielu zmiennych
Elektro: Czy wyznacznik macierzy Hessego może być = 0? Jeśli tak, to co to oznacza?
Liczę z przykładu: f (x,y) = x2 + y2 + z2 − xy + x + 2z
16 sty 07:50
Gray: Może być. O co Ci chodzi z pytaniem "co to znaczy?"? Znaczy to, ni mniej ni więcej, że
wyznacznik macierzy Hessego jest równy zero. W Twoim przykładzie jest on równy 6.
16 sty 09:56
Elektro: Co to oznacza w kontekście zadania, bo zazwyczaj sprawdzamy czy jest większy, bądź mniejszy od
zera i wtedy wyciągamy z tego wnioski, ale nie miałam jeszcze przypadku gdy wyznacznik był = 0
18 sty 01:39