z pochodnej
meduza_na_wakacjach: Liczbę 26 przedstawić w postaci sumy trzech dodatnich składników tak, aby drugi składnik był 3
razy większy od pierwszego składnika, a suma kwadratów tych składników była najmniejsza.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
16 sty 01:12
meduza_na_wakacjach: x, 3x, 26−4x;
f(x) = x2 + (3x)2 + (26−4x)2 = 26x2 − 208x + 676;
f'(x) = 52x − 208;
f'(x) = 0;
208 = 52x;
x = 4;
liczby to: 4, 12, 10 ;
16 sty 01:53
meduza_na_wakacjach: dzieki
16 sty 01:53
meduza_na_wakacjach: nie ma za co!
16 sty 01:53
Draghan:
16 sty 02:42