oblicz
Łukasz: mam za zadanie sprawdzić czy funkcja spełnia warunek cauchy'ego − riemana :
f(z) = ( sprzężenie( z − i) )2
powiedzcie czy robie to dobrze
16 sty 00:57
Łukasz: z = x + yi
z − i = x + yi − i = x + i(y−1)
(z−i)2 = x2 + 2*x*(i(y−1)) + (−1(y2 − 2y + 1))
16 sty 01:01
Łukasz: x2 + 2xyi − 2xi − y2 + 2y − 1 = (x2 − y2 + 2y −1) + (2xyi − 2xi)
sprzeżenie tego to:
(x2 − y2 + 2y −1) − (2xyi − 2xi)
U(x,y) = x2 − y2 + 2y −1 V(x,y) = 2xyi − 2xi
16 sty 01:04
Łukasz: pomyłka wyżej: powinno być tak
V(x,y) = 2xy − 2x
Ux (x,y) = 2x Vx(x,y) = 2y − 2
Uy(x,y) = −2y + 2 Vy(x,y) = 2x
16 sty 01:07
Łukasz: czyta to ktoś?
16 sty 01:08
Łukasz: i dupa wszystko zle
16 sty 01:12
Gray: Ja czytam.
16 sty 06:58
Gray: f(z)=f(x+iy)=(x−iy+i)2= x2−2ixy+2ix−y2+2y−1 = u(x,y) + iv(x,y), gdzie
u(x,y)=x2−y2+2y−1
v(x,y)= −2xy+2x
Stąd
u'x(x,y) = 2x oraz v'y(x,y) = −2y, więc f nie spełnia równań Cauchy'ego−Riemanna na całej
płaszczyźnie.
16 sty 10:03