Wykaż, że
Endix: √11−√21+√11+√21=√42
Sposobem z podnoszeniem obu stron do kwadratu zrobiłem, a według klucza jest też rozwiązanie
polegające na przekształceniu lewej strony, jednak nie mogę nic wymyślić.
16 sty 00:47
Bogdan:
Już wymyślam
| | √ 11 + √21 | | 10 | |
√ 11 − √11 * |
| = |
| |
| | 1√1 + √21 | | √ 11 + √21 | |
| 10 | |
| + √ 11 √21 = √42 /*√ 11 + √21 |
| √ 11 + √21 | |
10 + 11 +
√21 =
√ 462 + 42√21 itd.
16 sty 01:04
Endix: Jednak jak patrzę, to w kluczu chodzi po prostu o doprowadzenie pierwszego sposobu do końca.
Mimo to, dość ciekawe, dzięki
16 sty 01:12
Bogdan:
nie patrz na klucz, to nie przedmiot język polski, w matematyce możesz stosować jakie
chcesz narzędzia, byle poprawne.
16 sty 01:16
5-latek: Witaj
Bogdan 
Bo patrza najpierw na odpowiedzi i potem dopasowuja rozwiazania do odpowiedzi .
A czasami zadrza sie blad w odpowiedzi
16 sty 09:38
5-latek: ja przy takich pierwiastkach albo korzystam ze wzoru skroconego mnozenia albo z innego wzoru
| | a+c | | a−c | |
√a+/(−)√b=√ |
| +/(−)√ |
| gdzie a2−b=c2 |
| | 2 | | 2 | |
mamy
√11−√21 to c
11
2−21=100 to c=10
| | 21 | | 1 | | √21 | | 1 | |
wiec √11−√21= √ |
| −√ |
| = |
| − |
| mozesz tak zostawic |
| | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | |
√11+√21= napisz ile wystarczy zmienic znak na (+) tam gdzie byl (−)
Teraz daj i masz wynik
ja wiem ze nikt nie lubi wzorow no ale nieraz trzeba zapamietac
16 sty 10:11
5-latek: MIalo byc dodaj a nie daj
16 sty 10:12