Parametr m
Larasin: Wyznacz wszystkie wartości m, dla których równanie: 16x+4x+2=−2m
Zaczęłam tak: (42)x+4x+2=−2m
42x+4x+2=−2m
I jak to rozwiązywać dalej? Dodatkowo nie wiem, jak wykorzystać informację z polecenia, że jest
jedno rozwiązanie? Założyć, że delta wyniesie 0?
16 sty 00:19
Draghan: ...dla których równanie...?
16 sty 02:53
Janek191:
4
2x + 4
x + 2 = − 2 m
(4
x)
2 + 16*4
x + 2 m = 0
t = 4
x > 0
t
2 + 16 t + 2 m = 0
Δ = 256 − 4*1*2m = 256 − 8 m
Aby równanie kwadratowe miało rozwiązania musi być
Δ > 0, czyli 256 − 8 m > 0 ⇔ m < 32
Wtedy
| | − 16 − √256 − 8m | | − 16 + √256 − 8m | |
t = |
| lub t = |
| |
| | 2 | | 2 | |
t = − 8 −
√64 − 2m lub t = − 8 +
√64 − 2m
t ma być > 0 , więc
− 8 −
√64 − 2m > 0
− 8 >
√64 − 2m − sprzeczność
lub
−8 +
√64 − 2m > 0
√64 − 2m > 8
64 − 2m > 64
− 2m > 0
m < 0
Odp. m < 0
==========
16 sty 08:25