udowodnij równość
Matema: udowodnij podaną równość:
√4 + √√7 − √4 − √√7 = √2
16 sty 00:03
5-latek: moze tak √4+√7−√4−√7=√2
Bo to co napisalas =0
16 sty 00:06
Matema: tak dokładnie tak jak mówisz
16 sty 00:09
5-latek: | | √7 | | 1 | | √7 | | 1 | | 2 | | 2√2 | |
√4+√7= |
| + |
| −( |
| − |
| )= |
| = |
| = √2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
16 sty 00:31
Krzysiek: można też podnieś do potęgi prawą i lewą stronę (bo obie są dodatnie) i ze wzorów skróconego
mnożenia także wyjdzie że L = P
16 sty 16:54