Log
Larasin: log(x+6)+log(25)≤
12log(2x−3)+2
Jak to ugryźć i przetrawić?
15 sty 23:18
Eve: log a+logb=loga*b
nloga=loga
n
zastosuj te wzory, przenieś logarytmy na lewo i licz
15 sty 23:28
5-latek: najpierw zalozenia
x+6>0 to x>.... 2x−3>0 to x>..... i czesc wspolna rozwiazan
2=log100
log(x+6)*25<=log(2x−3)1/2*100
Po wymnozeniu opuszczasz logarytmy i nie zmienaiasz zwrotu nierownosci (podstwa >1
15 sty 23:30
Larasin: Doszłam do: log25x+150√2x−3≤2
Jak z tym dalej?
15 sty 23:36
Larasin: ?
15 sty 23:51
Krystek: 2=log100 napisał Tobie 5−latek



!
15 sty 23:53
Larasin: 25x+150≤100
√2x−3
Wiem, ale co z tym?
15 sty 23:54
Krystek: Na początku pomnóż przez 2 i pozbedziesz się pierwiastka
16 sty 00:01
Larasin: Wyszła mi ujemna delta czyli brak rozwiązań...
16 sty 00:07
Krystek: Jeżeli nie popełniłas błędu to tak.
16 sty 00:09
Larasin: 25x2+22.500≤200x−300
25x2−200x+22.200≤0
a=25, b=−200, c=22.200
Δ=40.000−2.220.000=−2.180.000
Mógłbyś proszę spojrzeć na całość czy tak właśnie ma być?
16 sty 00:13
Krystek: Wszystko żle wg mne
16 sty 00:15
Krystek: Jak pozbyłas się pierwiastka?
16 sty 00:19
Larasin: Hmm, chwilka, chyba musi być jednak tak:
25x+150≤100√2x−3 \ ()2
125x2+7.500x+22.500≤200x−300
125x2+7.300x+22.200≤0
Δ=53.290.000−11.100.000=42.190.000
I chyba także nie tak ma być...
16 sty 00:27
Krystek: pominęłas (eś) 1002
16 sty 00:31
Larasin: To wychodzi 160.000.000... Kosmos.
16 sty 00:49
Krystek: To licz jak wcześniej napisałam Tobie
Wyjściową nierównośc pomnóż przez 2
16 sty 00:58