rozwiąż równanie (równania i nierwności)
Paulina: (x−3)
2 + (x−2)
2 − (x−1)
2 =o Mam w odpowiedziach 2,6 ,ale za Chiny.. nie jestem w stanie
tego zrobić
15 sty 22:25
Eve: a wykonałaś działania?
15 sty 22:28
5-latek: A znasz wzory skroconego mnozenia ?
jesli tak to rozpisuj to rownanie
15 sty 22:29
ax:
x2−8x+12=0
Δ=64−48
x1=
x2=
15 sty 22:30
Paulina: tak, próbowałam obliczyć deltę i cały czas mi wychodzi 4− √2 , 4+ √2
15 sty 22:30
Eve: pewnie jak zwykle pomyliłas znaki w trzecim nawiasie
15 sty 22:34
Paulina: właśnie teraz się przyjrzałam i rzeczywiście jest błąd u mnie w ostatnim nawiasie, dzięki
15 sty 22:35
Paulina: i nie jak zwykle. Wypraszam sobie
15 sty 22:36
Saizou :
Jak zwykle tyczyło się całej klasy abstrakcji

a nie tylko ciebie, jako reprezentanta
15 sty 22:37
5-latek: Δ=16
√Δ=4
| | −b+√Δ | | −(−8)+4 | | 8+4 | | 12 | |
x1= |
| = |
| = |
| = |
| =6 |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2= licz
zwracac uwage na znaki
15 sty 22:38
Paulina: mam nadzieję.
−(x−1)
2 = −x
2 + 2x +1

?
15 sty 22:40
Eve: tak, dokładnie tyczyło się wszystkich , bez wyjątku, to najczęstszy popełniany błąd

sorki,
że tak to odebrałaś
15 sty 22:40
Eve: −x2+2x−1
15 sty 22:40
Paulina: ok, dziękuję ślicznie
15 sty 22:41
Saizou :
albo bez kochanej delty
(x−3)2−(x−1)2+(x−2)2=0
(x−3+x−1)(x−3−x+1)+(x−2)2=0
(2x−4)(−2)+(x−2)2=0
−4(x−2)+(x−2)2=0
(x−2)(−4+x−2)=0
(x−2)(x−6)=0
x=2 lub x=6
15 sty 22:41
5-latek: −(x−1)2 −−najpierw sie wykonuje dzialnia w nawisie zgodnie ze sztuka
−(x2−2x+1)= −x2+2x−1
15 sty 22:42