Srodek S okregu o równaniu x2 + y2 − 2x + 8y + 12 = 0 ma współrzedne?
Adam: Srodek S okregu o równaniu x2 + y2 − 2x + 8y + 12 = 0 ma współrzedne?
15 sty 22:22
ax:
(x−1)2+(y+4)2=4
15 sty 22:26
Eve: resztę znajdź w teorii
15 sty 22:26
Adam: ax mogógłbys to bardziej rozpisac
15 sty 22:34
Eve: napisałam ci wzory na współrzędne, zajrzyj do podręcznika i znajdź a i b
15 sty 22:35
Adam: jak tu a wyznaczyc
15 sty 22:37
Eve: z postaci ogólnej równania okręgu, wujek google
15 sty 23:04
Mila:
Metoda uzupełniania do kwadratu ( wzory skróconego mnożenia znasz?)
x2 + y2 − 2x + 8y + 12 = 0 ⇔
(x2−2x)+(y2+8y)+12=0
⇔
(x−1)2−12+(y+4)2−42+12=0
(x−1)2+(y+4)2−1−16+12=0
(x−1)2+(y+4)2=5 ⇔ r=√5
S=(1,−4)
15 sty 23:10