liczyc jako macierz
Brayan: roziwazac układ rownan i przedyskutowac zaleznosci od parametru k
kx+4y=2k
9x+ky=18
oraz macierz
3 6 2 4
x * 4 8 = 9 18
22 lis 02:10
AS:
W = | k 4 | = k2 − 36
| 9 k |
Wx = | 2*k 4 | = 2*k2 − 72 Wy = | k 2*k | = 18*k − 18*k = 0
| 18 k | | 9 18 |
Jeżeli W ≠ 0 to układ ma zawsze rozwiązanie i tylko jedno
Jeżeli W = 0 to zachodzą dwa przypadki
Jeżeli Wx ≠ 0 lub Wy ≠ 0 to układ jest nieoznaczony,uzyskuje się dwie proste równoległe
brak rozwiążań,nie istnieje para liczb spełniających układ równań.
Jeżeli Wx = 0 lub Wy = 0 to istnieje nieskończenie wiele rozwiązań,uzyskuje się dwie
proste nakładające.
W naszym przypadku
k2 − 36 ≠ 0 , k ≠ ± 6 , układ ma zawsze rozwiązanie i tylko jedno
ponieważ wy = 0 , jednym z rozwiązań będzie zawsze y = 0
Dla k = 6 lub k = −6 , W = 0
Badam W x , dla x = 6 (lub x = − 6) Wx = 2*62 − 72 = 0
Wy = 0 z wyliczenia
Oznacza to, że układ będzie nieoznaczony,będzie nieskończenie wiele rozwiązań
22 lis 12:22
AS:
Macierz pierwsza | 3 6 | = 0 i macierz druga | 2 4 | = 0
| 4 8 | | 9 18 |
Z tego wynika,że mamy do czynienia z iloczynem x*0 = 0
a to by oznaczało,że x może przyjmować dowolną wartość
bo każda liczba mnożona przez 0 daje w wyniku 0.
Jeżeli to możliwe proszę sprawdzić czy moje wywody są słuszne.
22 lis 12:29
AS: Mała korekta
eżeli Wx ≠ 0 lub Wy ≠ 0 to układ jest nieoznaczony,uzyskuje się dwie różne
proste równoległe
22 lis 12:32