prawdopodobienstwo
pati: ze zbioru liczb {1,2,3,4,5] losujemy dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem .jakie jest
prawdopodobienstwo zdarzenia A ,polegajace na wylososwaniu liczb ktorych iloczyn jest liczba
parzysta
15 sty 22:10
Mila:
Losujemy dwa razy ze zwracaniem
|Ω|=5*5=25
A− wylosowano kule o numerach dających w iloczynie liczbę parzystą
A' −wylosowano kule o numerach dających iloczyn nieparzysty
|A'|= 3*3=9 losujemy kule ze zbioru o numerach {1,3,5}
| | 9 | |
P(A)=1− |
| =... dokończ. |
| | 25 | |
15 sty 23:28