Liczbą odwrtoną do 2-√6 mi wyszło 2+√6 /-2
Maturzyysta: Liczbą odwrtoną do 2−√6
mi wyszło 2+√6 /−2
15 sty 21:48
Eve: yes yes yes
15 sty 21:49
Maturzyysta: w odpowiedziach niemam takie odpowiedzi
15 sty 21:50
5-latek: Czyli jak Kaziu Marcinkiewicz
15 sty 21:50
Eve: a jaka masz?
15 sty 21:51
Maturzyysta: mógłby ktos rozpisac to zadanie bo niewiem czy dobrze to mam
15 sty 21:51
PW: Chyba że źle podałeś treść zadania, może pytali o liczbę przeciwną?
Napisz te odpowiedzi, to się domyślimy może.
15 sty 21:52
15 sty 21:53
Eve: mnożysz przez sprzężenie, dobrze zrobiłeś, w mianowniku zostaje −2 a licznik zmienia znak z −
na +
podaj jaka jest odp
15 sty 21:53
Maturzyysta: liczbą odwrotną do 2−√6 jest
a 2−√6/2
b √6−2
c√6−2/2
d√6+2
/−kreska ułamkowa
15 sty 21:54
15 sty 21:59
Eve: wróć. cos mi tu nie pasuje
15 sty 22:00
Eve:
| 1 | | 2+√6 | | 2+√6 | | 2−√6 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2−√6 | | 22−6 | | 4−6 | | −2 | |
tak masz?
15 sty 22:02
Maturzyysta: 2+√6 /−2
15 sty 22:05
Eve: racja, pomyliłam znaki, więc coś w tych odp nie gra
| | −2−√6 | |
bo jesli wrzucimy − do licznika, to mamy |
| |
| | 2 | |
15 sty 22:09
Maturzyysta: odp to niby −√6−2/2
15 sty 22:11
Eve: tak, to samo co moje
15 sty 22:11
Maturzyysta: ale tu u ciebie jest 2−√6/ −2
15 sty 22:13
Eve: | | 2+√6 | |
pomyliłam znaki |
| |
| | −2 | |
15 sty 22:15
Maturzyysta: czyli jak to ma byc?
15 sty 22:15
Eve: jak wyżej napisałam, tobie wyszło to samo
15 sty 22:16
Maturzyysta: to czego w odp na początku jest √6 w odpowiedzi poprawnej
15 sty 22:18
Eve: zapomnieli wydrukować −, błąd jest w odp
15 sty 22:23
Adam: 2+√6 czyli to odpowiedz tak?
−2
15 sty 22:24
Adam: Srodek S okregu o równaniu x2 + y2 − 2x + 8y + 12 = 0 ma współrzedne?
jak tutaj zastosowac to do rówania okręgu? zeby współrzedne obliczyc?
15 sty 22:25
Eve: tak, to prawidłowa odp
15 sty 22:27