Całka
mentosss: | | 5 | |
∫ |
| dx jak to zrobić? |
| | √x−3 | |
t= x−3
dt=dx
| | dx | | dx | |
5∫ |
| = (...) |
| nie widzę takiego wzoru w potrzebnych wzorach. Jakieś |
| | √t | | t1/2 | |
pomysły?
15 sty 21:17
Eve: t−1/2
15 sty 21:18
mentosss: Eve, a co to daje?
15 sty 21:20
15 sty 21:29
mentosss: Eve, a może potrafisz zrobić inną metodą, bez podstawiania?
15 sty 21:34
Eve: | | xn+1 | |
ale ja ci tę całke rozwiązałam z podstawowego wzoru ∫xn= |
| |
| | n+1 | |
15 sty 21:35
Dawid: Inaczej niż przez podstawienie raczej nie ma co próbować .
15 sty 21:48
Eve: własnie nie wiem o co pytał, czy o wyjściowa, czy o to co napisałam o 21.29
15 sty 21:50
mentosss: | | f '(x) | |
a ze wzoru ∫ |
| dx = 2√f(x)+C, wyciągamy 5 przed całkę w całce zostaje nam 1 |
| | f(x) | |
przez pierwiastek x−3 z czego pochodna to 1 mnożymy to co przed całką 5x2 10 i mamy 10
√x−3+C
15 sty 21:57
Eve: przecież pochodna √x−3≠1
15 sty 22:14