Ile jest liczb dwudziestocyfrowych, w których suma cyfr jest równa 4?
Vetuz: Ile jest liczb dwudziestocyfrowych, w których suma cyfr jest równa 4?
1. Jedna liczba
2. Gdy dwie dwójki to 19.
3. Gdy jedna 1 i jedna 3 to 38 liczb
4. Są dwie 1 i jedna 2... jak to zrobić ?
15 sty 20:57
15 sty 21:05
Bartek12: na pierwszym miejscu masz 3 możliwości, następnie masz 19 możliwości ustawienia jednej z
pozostałych dwóch liczb, a ostatnią liczbę możesz ustawić na 18 sposobów czyli masz 3*19*18
możliwości
15 sty 21:11
Vetuz: Bartek, w odp. jest 513 czyli wychodzi ze to dzielisz jeszcze na 2

Dlaczego?
15 sty 21:20
Bartek12: ponieważ są dwie jedynki
15 sty 21:23
Bartek12: zagapiłem się trochę
15 sty 21:23
Mila:
Twoje zapisy 21:05 są błędne.
1) 4||+0+0+... jedna liczba
2) 3||+1+0+... pierwszej cyfry nie przestawiamy ,
| | | |
wybieramy jedno miejsce dla jedynki, | =19 liczb |
| | |
tak samo dla układu: 1||+3+0+... mamy 19 liczb
3) 2||+2+0+0+... pierwszej cyfry nie przestawiamy ,
| | | |
wybieramy jedno miejsce dla dwójki, | =19 liczb |
| | |
4) 2||+1+1+0+... pierwszej cyfry nie przestawiamy ,
| | | |
wybieramy 2 miejsca dla dwóch jedynek | =19*9=171 |
| | |
4) 1||+1+1+1+0+... pierwszej cyfry nie przestawiamy ,
| | | |
wybieramy 3 miejsca dla trzech jedynek | =969 |
| | |
5) 1||+2+1+0+...
Razem:
1+3*19+171+969+342=1198+342=1540
Można zrobić innym sposobem, poza programem LO.,chyba, że chodzisz na KM.
15 sty 21:26
Mila:
Problem jest równoważny z obliczeniem liczby rozwiązań równania
(x
1+1)+x
2+x
3+....+x
20=4 w zbiorze liczb naturalnych, przy czym x
1≥1⇔
x
1+x
2+....+x
20=3
Stosujemy wzór: ( kombinacje z powtórzeniami)
n=3
k=20⇔
| | | | | | 1 | |
= | = | = |
| *22*21*20=11*7*20=1540 |
| | | | 6 | |
15 sty 21:33
Vetuz: dziękuje!
15 sty 21:49