całka
Basiek: Cześć. Mały problem, bo nie wiem skąd się to wzięło, no i z moich notatek wynika, że to już
trzeci rok nie wiem, więc pewnie nagle mnie nie olśni. Do rzeczy:
| | x2 dx | | 1 | |
∫ |
| =∫x+1+ |
| dx |
| | x−1 | | x−1 | |
Skąd wzięło się to przekształcenie? Będę b. wdzięczna za odpowiedź.
15 sty 20:04
Mila:
Wykonano dzielenie:
x
2 : (x−1)= (x+1)+r.1⇔
Schemat Hornera:
1 0 0 x=1
1 1 1 reszta
Można też inaczej dojść do tej postaci:
| x2−1+1 | | (x+1)*(x−1)+1 | | 1 | |
| = |
| =(x+1)+ |
| stąd: |
| x−1 | | (x−1) | | x−1 | |
| | x2 | | 1 | |
∫ |
| dx= ∫(x+1)dx+∫ |
| dx |
| | (x−1) | | x−1 | |
15 sty 20:15
Mila:
Wykonać dzielenie: [x
2: (x−1) ] albo przekształcenie:
| x2−1+1 | | (x+1)*(x−1)+1 | | 1 | |
| = |
| =(x+1)+ |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
15 sty 20:18
Basiek: Dzięki,
Milu!

Przekształcenie teraz wydaje mi się oczywiste.
Samo dzielenie nie, ale pewnie jest bardziej uniwersalne.

Chyba muszę sobie co nieco
przypomnieć.
15 sty 20:20
Mila:
15 sty 23:55