proszę o rozwiązanie
Michał: dane jest równanie (x −2 )(x
2 − x ) = ( x−2 )*m wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
dla których równanie ma trzy różne pierwiastki
| | 1 | |
wynikto m ∊ ( − |
| , ∞ ) \ {2}
|
| | 4 | |
x ≠ 2 x(x −1 ) = m x = 0 lub x = 1
nie wiem
15 sty 19:33
Eve: x≠2, bo wtedy byłyby tylko 2 pierwiastki
x(x−2)(x−1)−(x−2)m=0
wyłącz (x−2) przed nawias zostanie ci równanie kwadratowe w nawiasie
15 sty 19:51
Michał: ( x − 2 ) ( x
2 − x − m ) = 0
| | 1 | |
x = 2 Δ = 1 + 4m = 0 ⇒m = −1 czyli m ∊ ( − |
| , ∞) \ {2}
|
| | 4 | |
czy to jest dobrze
15 sty 20:43
15 sty 20:45
Michał: | | 1 | |
ale w odpowiedziach jest przedział m ∊ ( − |
| ) \{2}
|
| | 4 | |
i myślę że jest błąd w książce
jeszcz mam jedno zadanie
podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnych długości a
Wszystkie jego krawędzie boczne mają długość 2a Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez przeciwprostokątną podstawy i środek krawędzi bocznej przeciwległej do
przeciwprostokątnej Oblicz sinα*cosα gdzie α jest miarą kąta nachylenia otrzymanego przekroju
do podstawy ostrosłupa
15 sty 20:58
Frost: To nie błąd w książce.
Po wyłączeniu masz x=2 niezależnie od parametru. Więc musisz z równania x
−x−m=0
| | −1 | |
mieć 2 rozwiązania więc Δ>0 wychodzi m> |
| |
| | 4 | |
w tym nawiasie 2 nie może być miejscem zerowym ponieważ byłaby pierwiastkiem podwójnym
więc nie spełniałaby warunków zadania f(x)=x
2−x−m
f(2) ≠0
2
2−2≠m
m≠2
15 sty 21:05
Frost: z równania: x2−x−m=0
15 sty 21:05
Michał: dziękuję za uwagi i poprawne rozwiązanie
15 sty 21:10
Eve:
15 sty 21:12
Frost: a z ostrosłupem chyba nie pomogę bo stereometria nie jest moją mocną stroną
15 sty 21:13
Michał: może ktoś inny ja robiłem to zadanie ale wyniku nie otrzymałem takiego jaki podałem 20:58
15 sty 21:21