Rachunek prawdopodobieństwa
Kurkuma: Proszę o pomoc przy rachunku prawdopodobieństwa
Rozdano 52 karty czterem graczom, po 13 kart kazdemu. Obliczyc prawdopodobienstwo zdarzenia,
ze kazdy gracz otrzymał co najmniej jednego pika?
Wydaje mi się, że będzie to szło tak:
Czy to jest dobrze?
15 sty 19:11
Kurkuma: Mała poprawka powinno być
1 − (powyższe wyrażenie)
jako że robiłem to na przeciwne.
15 sty 19:12
Kurkuma: HELP !
15 sty 19:23
PW: To na pewno nie idzie tak łatwo. Skąd 52! w mianowniku?
Twoje wyliczenia są niesprawdzalne, bo nie określiłeś co uznajesz za model matematyczny
rozdania kart.
15 sty 19:52
Mila:
| | | |
Zapisy typu | są bez sensu. |
| | |
15 sty 20:03
Kurkuma: powinno być tak
52! bo mamy 52! ustawienia 52 kart. Zakładam w tym, że 1 gracz losuje 13 kart z puli bez pików,
a reszta z tych pozostałych juz z pokami.
To jak to powinno się rozwiązać?
15 sty 20:08
Kurkuma: pomoże ktoś?
15 sty 20:39
PW: Niespójne. Można na siłę zgodzić się, że rozdanie kart to permutacja 52 elementów. Nie
odpowiada to problemowi postawionemu w zadaniu, ale każdy konsekwentnie zrealizowany pomysł
powinien dać ten sam wynik. No własnie, konsekwentnie zrealizowany − dlaczego ustalając
liczności interesujących nas zdarzeń odchodzisz od modelu permutacji, a liczysz jakieś
iloczyny kombinacji?
Pomyśl − zachęcam ponownie − jaki przyjąć model rozdania kart odpowiadający postawionemu w
zadaniu problemowi. Rozkładanie kul do czterech pudełek? Kule w czterech kolorach,
nierozróżnialne w ramach jednego koloru, w każdym kolorze po 13? Nie mówię, że to jest
najlepszy pomysł, wymyśl może jakiś inny, ale już rozwiazując zadanie trzymaj się tego modelu.
15 sty 21:01
Kurkuma: To może tak (strona nie chciała zrobić ułamka)
Czyli początkowo losuję 4 piki i przyporządkowuje je do 4 graczy i potem pozostałe kart
rozdzielam po kolei każdemu graczowi po 12, dzielę to przez kombinacje 13 kart z puli kart
pozostałych. W tym momencie każdy ma co najmniej jednego pika wylosowanego na początku.
15 sty 22:01
Kurkuma: Tak dobrze?
15 sty 22:28
Kurkuma:
15 sty 23:49
Kurkuma: Czy może ktoś to sprawdzić?
16 sty 10:30
PW: Nie chcę Cię dręczyć, ale sam powinieneś sprawdzić − przede wszystkim, czy liczba ta jest
mniejsza od 1.
16 sty 20:02