przekształcenia
truskawka: Mam funkcję f(x)=√x →S(0,0) g(x) →Tu=[4,−5] h(x)
jakie będą wzory g(x) i h(x)?
15 sty 18:52
PW: Może staranniej (najlepiej słowami) zapiszesz treść zadania?
15 sty 19:00
truskawka: Jakie będą wzory funkcji po przekształceniu funkcji pierwiastek z x najpierw w symetrii 0,0 a
później jeszcze w translacji o wektor [4,−5]?
15 sty 19:07
PW: Punkty wykresu funkcji f mają postać
(x,√x), x≥0.
Co robi symetria o środku (0,0) z punktem (a,b)? Przyporządkowuje mu punkt .....
15 sty 19:10
truskawka: o przeciwnym x i przeciwnym y
czyli...
g(x)= −√−x
a potem jak z tymi wektorami?
będzie −√−x−4 −5? bo chyba tam się coś powinno ze znakami zmienić
15 sty 19:46
truskawka: o przeciwnym a i b odnosząc się do poprzedniego xD
15 sty 20:17
truskawka: rzuciłby ktoś na to okiem?
15 sty 21:19
PW: Dobrze rozumiesz jaki jest przepis na g, z tym że koniecznie trzeba pamiętać o dziedzinie:
dziedziną g jest zbiór (−
∞,0>, i trzeba to pisać obok wzoru określającego funkcję.
To samo przy przesunięciu "w prawo o 4" − zmieni się nie tylko wzór, ale i dziedzina.
Poza tym − nie jest źle.
15 sty 21:24