liczby zesp.
jan: liczby zespolone
(2+j5 / j10+1)2
Czy ktoś może wie jak to rozwiązać?
22 lis 00:33
Basia:
1.
Czy to ma być:
czy jakoś inaczej ?
2.
Czy to
j oznacza dowolną liczbę zespoloną, czy może raczej jednostkę urojoną
(zazwyczaj liczbę zespoloną oznacza się przez
z, a jednostkę urojoną przez
i)
22 lis 00:39
jan: tak, j jest jednostką
22 lis 00:59
jan: mam wzór na dzieleni licz zespolonych ale tego przykładu nie mogę zrobić
22 lis 01:00
jan: wiem że jxj lub j2=−1 ale j10 i j5 nie wiem co z tym mam zrobić
22 lis 01:05
Basia:
no bo coś tu nie gra
j10 = (j2)5 = (−1)5 = −1
mianownik = 0, a to w liczbach zespolonych tak samo niemożliwe jak w rzeczywistych
22 lis 01:06
Basia:
jnieparzystej = j lub −j
jparzystej = ±1
j3 = j2*j = −j
j5 = j2*j2*j = (−1)*(−1)*j = j
j4 = (j2)2 = (−1)2 = 1
j6=(j2)3=(−1)3=−1
22 lis 01:09
jan: no właśnie, ale tak jest na kartce od kobiety z którą mam ćwiczenia, czyli to sprzeczność?
22 lis 01:11
jan: dzięki
22 lis 01:11
jan: fajnie n o teraz rozumiem
22 lis 01:12
Basia:
niezupełnie; raczej należy powiedzieć, że taka liczba nie istnieje
sprzeczność to np. 0=2
22 lis 01:12
jan: dziękuje za pomoc
22 lis 01:16