Ślicznie proszę o pomoc.
Radek: W torbie znajduje się 5 białych kul i 7 czarnych. Wybieramy kolejno bez zwracania 2 kule. Jakie
jest prawdopodobieństwo tego, że będą to kule różnych kolorów?
22 lis 00:24
Basia: Pomagam
22 lis 00:52
Basia:
W torbie jest 12 kul.
Wybieramy kolejno 2 bez zwracania czyli |Ω| = 12*11
A − kule są w różnych kolorach
A' − kule są tego samego koloru ⇔ obie białe lub obie czarne
|A'| = 5*4 + 7*6
| | 5*4+7*6 | | 2(10+21) | | 31 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| |
| | 12*11 | | 12*11 | | 66 | |
| | 31 | | 35 | |
P(A) = 1−P(A') = 1− |
| = |
| |
| | 66 | | 66 | |
22 lis 00:55