funkcja kwadratowa
paweł: Uczeń przygotowując się do matury rozwiązał 300 zadań, przy czym każdego dnia rozwiązywał ich
tyle samo. Gdyby każdego dnia rozwiązywał o 5 zadań więcej, to rozwiązanie wszystkich zajęłoby
mu o 10 dni mniej. Oblicz ile dni uczeń rozwiązywał zadania.
Z góry dziękuje za pomoc.
15 sty 17:37
Eve: x*y=300
(y+5)(x−10)=300
| | 300 | |
znajdź zależność x i y i podstaw y= |
| |
| | x | |
15 sty 17:47
paweł: (300/x+5)(x−10)=300 i jak pomnożę przez x to otrzymam
(300+5x)(x2 −10x)=300x
tak ?
15 sty 18:03