Pierwiastki
larasin: 8x≤3√24x
W jaki sposób to policzyć? Co po kolei? Zaczęłam od podniesienia do potęgi 3, ale co dalej? To
8x i 4x muszę chyba JAKOŚ? sprowadzić do tego samego, żebym mogła podstawoć pod t... Ale co
i jak?
15 sty 17:21
Eve: podnieś do trzeciej potęgi
15 sty 17:25
larasin: No podniosłam i wychodzi 8x≤24x a dalej?
15 sty 17:32
Eve: 4x >0 więc możesz pomnożyć przez to obie strony
15 sty 17:34
larasin: Tylko jak...?
4x*(83x)≤2
15 sty 17:47
larasin: Pomoże ktoś?
15 sty 21:12
Eve: no jestem
15 sty 21:13
Eve: 4=22
8=23 wstaw
15 sty 21:14
Eve: helooooo, jesteś
15 sty 21:26
Larasin: Jestem jestem, wyszło mi ostatecznie x=15 dobrze?
15 sty 22:24
Eve: nie, skąd 1/5?
15 sty 22:31
Eve: (22)x*(23)3x=22x*29x=211x
15 sty 22:33
Larasin: 8x≤3√24x \ do potęgi 3
(8x)3≤24x
(23)x≤2(22)x
(23)x*(22)x≤2
23x*22x≤2
23x+2x≤2
25x≤2
Już zauważyłam błąd przepisując tu rozwiązanie (przez nieuwagę zminiłam ≤ na =), ale teraz
utknęłam w tym miejscu...
15 sty 22:39
Larasin: Dobra, widzę kolejny błąd. Będzie więc 211x≤2, i jak to rozwikłać?
15 sty 22:40
Eve: 2=21
15 sty 22:46
Larasin: x≤
111 
! Dziękuję!
15 sty 22:47
Eve: ok
15 sty 22:48