nierówność i wielomian
Marcin16: Jak to zrobić

help

(x−4)
2+(x−4)(x+2) ≥ 0
jezeli dobrze zrobilem to doszedlem do momentu:
x
2−5x−4 ≤ 0
chcialem wyliczyc delte ale wyszedl mi pierwiastek z 41
√41
Ale pierwiastek z 41

jak to niby wyliczyc. (jezeli oczywiscie nie pomylilem sie wczesniej

)
zadanie 2:
uporzadkuj wielomian malejaco oraz znajdz miejsca zerowe
W(x)= (x−4)
3+(3x−8)
2
chcialem podstawic cos za X ale nie wiem jaka cyfre mam podstawic ,skad mam to wiedziec?
22 lis 00:17
Łukasz: (x−4)2+(x−4)(x+2)≥0
(x−4)(x−4)+(x−4)(x+2)≥0
(x−4)[(x−4)+(x+2)]≥0
(x−4)(2x−2)≥0
rysujesz wykres
odp. x∊(−∞,1>∪<4,+∞)
22 lis 00:24
Basia:
Ad.1
A kto Ci każe ten pierwiastek wyliczać ?
I to tyle jeśli chodzi o równanie x
2−5x−4=0.
Błąd jest gdzie indziej i wcześniej, bo
(x−4)
2+(x−4)(x+2) ≠ x
2−5x−4
(x−4)
2+(x−4)(x+2) = x
2−8x+16+x
2+2x−4x−8 = 2x
2−10x
+8
i stąd
x
2−5x+4≤0
teraz Δ i pierwiastki
można też prościej
(x−4)
2+(x−4)(x+2) = (x−4)*[(x−4)+(x+2)] = (x−4)(2x−2) = 2(x−4)(x−1) ≤0
x∊<1;4>
22 lis 00:29
Eta:
korzystasz ze wzorów uproszczonego mnozenia
(a −b)3= a3 −3a2b +3ab2 −b3
( a +b)2 = a2 +2ab +b2
2/ x3 −12x2 +48x −64 +9x2 −48x +64 = x3 −3x2 = x2( x −3)
x =0 −−− miejsce zerowe podwójne v x = 3
22 lis 00:31
Łukasz: na końcu znaki źle postawiłaś powinno być ≥0
22 lis 00:33
Basia:
W(x)= (x−4)3+(3x−8)2
nic nie podstawiasz za x bo x∊R czyli jest dowolną liczbą rzeczywistą;
wykonujesz po prostu działania
(a− b)3 = a3−3a2b+3ab2−b3
W(x) = x3−12x2+48x−64+9x2−48x+64 =
x3−3x2
x3−3x2 = 0
x2(x−3)=0
x=0 lub x−3=0
x=0 lub x=3
22 lis 00:34
Marcin16: dziękuje wam bardzo.
22 lis 06:32
elka: prosze pomózcie mi to rozwiazac bo nie pamietam jak to sie robiło:
U{(0,5)⋀−1+(0,25)⋀−2}{2⋀−2+2⋀−1+2⋀0+2+2⋀2
22 lis 11:39
elka: U{(0,5)−1+(0,25)−2}{2−2+2−1+20+2+22
22 lis 11:45
elka: U{(0,5)−1+(0,25)−2}{2−2+2−1+20+2+22
22 lis 11:51
elka: U{(0,5)−1+(0,25)−2}{2−2+2−1+20+2+22
22 lis 11:52
elka: U{(0,5)−1+(0,25)−2}{2−2+2−1+20+2+22
to jest poprawnie zapisane zadanie bo wczesniejsze mi sie nie udało
22 lis 11:53
Nikka: i tak nadal nie wiadomo o co chodzi − poza tym proponuję nowy post
22 lis 11:59