wielomiany
Ania : Czy podana funkcja ma funkcję odwrotną ?
f(x) = (x−1)3
Ze wzorów skróconego mnożenia policzyłam
f(x) = x3 − 3x2 + 3x − 1
I nie wiem co dalej ..
15 sty 16:56
Ania : i jeszcze ta :
f(x) = cos3x
15 sty 17:03
Mila:

D=R
f(x) − funkcja różnowartościowa
y=(x−1)
3 /
3√
3√y=x−1
x=
3√y+1
zamiana zmiennych
Odwrotna
g(x)=
3√x+1
Wykresy symetryczne względem prostej y=x
15 sty 17:04
Bogdan:
y = (x − 1)3 ⇒ x − 1 = 3√y ⇒ x = 3√y + 1
f−1(x) = 3√x + 1
15 sty 17:04
Ania : oo dziękuje bardzo

a czy to dobrze zrobiłam
f(x) = ln2x
i odwrotna do niej będzie funkcja
g(x) = e
2x
15 sty 17:07
Bogdan:
y = e2x ⇒ 2x = ... ⇒ x = ...
15 sty 17:08
Bogdan:
y = ln(2x) ⇒ 2x = ... ⇒ x = ...
15 sty 17:09
Ania : | | ey | |
y = e2x ⇒ 2x = ey x = |
| |
| | 2 | |
tak mi się wydaje ..
15 sty 17:13
Bogdan:
| | 1 | |
y = e2x ⇒ 2x = lny ⇒ x = |
| lny |
| | 2 | |
15 sty 17:21
Ania : dziękuje

a jeszcze co z tym
y = cos3x ?
15 sty 17:46
Ania: ?
15 sty 18:25
PW: Jak wiadomo funkcja kosinus jest okresowa (jej wartości powtarzają się co 2π). Nie istnieje
więc funkcja odwrotna. Musielibyśmy ograniczyć dziedzinę do takich x, dla których cos3x jest
różnowartościowa.
15 sty 18:28
Ania: dziękuje
15 sty 18:29