Jutro kolokwiium
Ania :
jak taką pochodną obliczyć
y'= x−1ye−x
próbowałam z y= f'g +fg' ale są trzy człony
15 sty 15:39
J:
to funkcja dwóch zmiennych: z(x,y) = x−1ye−x , więć możesz policzyć tylko pochodne
cząstkowe
15 sty 15:41
Ania : czy to będzie tak?
1xy('−e−x)
15 sty 15:44
Eve: całkujesz obustronnie
15 sty 15:50
J:
nie .. po jakiej zmiennej chcesz policzyć ..?
15 sty 15:50
Ania : chciała bym po X
15 sty 15:52
J:
zdecydyj się, może to jest równanie różniczkowe do rozwiązania ..? jeśli tak,patrz post:15:50
15 sty 15:54
Eve: własnie odebrałam to jak równanie różniczkowe, postać się zgadza
15 sty 15:55
J:
niech się wypowie autorka postu..
15 sty 15:56
Ania: Tak dokladnie chodzi mi o rr
uzmienniłam stałą i miałam dokładnie takie cos:
y'=x−1C(x)e−x
głupio było mi się przyznać że na poziomie rr nie pamiętam pochodnych
15 sty 16:49