Wlasnoci funkcji
5-latek: f(A)−−−obraz podzbioru A zbioru X
f−1(B)−−−− przeciwobraz podzbioru B zbioru Y
Znajdz zwiazki miedzy zbiorami A i f−1(f(A)) Wytlumaczy ktos (moze na jakims rysunku
15 sty 15:12
5-latek: to f−1(B) napisalem dlatego zeby bylo wiadamo ze f−1 oznacza przeciwobraz
Dlatego proszse nie zwracac na niego uwagi .
15 sty 15:22
5-latek:

Sprobuje to jakos rozkimac zeby nie bylo ze tylko oczekuje odpowiedzi
najwyzej bedzie zle . Ale probowalem . Zrobilem sobie rysunek zeby bylo mi lepiej zrozumiec
Podzbior A to sa punkty (czarny , zielony, niebieski )
To obraz f(A)
f{czarny ,zielony ,niebieski}= {pomaranczowy ,rozowy czerwony}
Przeciwobraz f
−1(f(A))
f
−1{pomaranczowy ,rozowy czerwony}= {czarny zielony niebieski }
Czyli wychodzi z tego ze podzbior A jest przeciwobrazem obrazu f(A)
15 sty 15:43
Gray: W tym przypadku tak. W przypadku ogólnym, z definicji obrazu:
f−1(f(A)} = {x∊X: f(x)∊f(A)}⇒ A⊂f−1(f(A)).
Ogólnie, nie jest prawdą, że A=f−1(f(A)). Pomyśl nad przykładem.
15 sty 15:53
5-latek:

Mysle ze kiedy bedzie Xw Y
15 sty 16:15
Gray: Nie. Chodzi o różnowartościowość. Jeżeli weźmiesz np. funkcję f:R→{1} określoną wzorem f(x)=1,
to dla A={0} mamy f(A) = {1} oraz f−1(f(A)) = f−1({1}) = R
15 sty 16:42
5-latek: Dziekuje CI bardzo na razie

.
Ta ostatnia informacja przyda sie do cwiczenia na jutro
15 sty 16:59