Rozszyfrowanie metody rozwiązania całki
Andrzej: Witam!
Mam prośbę, gdyż mam problem z rozszyfrowaniem metody rozwiązywania zadania, a niestety nie mam
jak zapytać ćwiczeniowca. Otóz mam rozwiązać podaną niżej całkę metodą 'całkowania przez
części'.
∫arccos(x) = ∫arccos(x) * 1
u = arccos(x) v' = 1
| | x | |
arccos(x) * x −∫− |
| |
| | √1−x2 | |
| | x | |
Teraz na boku liczymy wartość całki: ∫− |
| |
| | √1−x2 | |
t=
√1−x2
t
2 = 1−x
2
i tutaj zapisała 2tdt = −2xdx. Skąd? Wiem, ze dt = (t)'dx.
Teraz moje gdybania:
(t)'dt = (t)'dx (o ile można taki wzór przyjąć?)
(t
2)'dt = (t
2)'dx
2tdt = (1−x
2)'dx
2tdt = −2xdx
tdt =−xdx
O to tutaj chodziło, czy kompletnie nie trafiłem? Bo po rozszyfrowaniu metody obliczenia tej
problematycznej całki dalej sobie poradzę. Z góry dziękuję za pomoc.
15 sty 15:00
J:
..komplikujesz.. t2 = 1 − x2 (t2)'dt = (1−x2)'dx ⇔ 2tdt = −2xdx ..
15 sty 15:08
Andrzej: Komplikuje, bo nie wiem o co chodzi i chcę się dowiedzieć czy to jest poprawne.
15 sty 15:46
Mila:
Masz podstawienie i przekształcenie do wyrażenia:
t2=1−x2 teraz różniczkujesz obustronnie, po odpowiednich zmiennych i otrzymujesz:
2t dt=−2xdx
15 sty 16:07
Andrzej: Zrozumiałem, dziękuję ślicznie. Miłego dnia.
15 sty 16:38