asymptoty funkcji
Ala: Znajdź asymptoty funkcji : f(x)=log4(2x+8x)
15 sty 13:46
J:
..to funkcja liniowa: y = 2x
15 sty 14:06
Gray: Oj, chyba nie. Dla x=0 mamy f(0) = log42 = 0,5.
15 sty 14:10
john2: Alu/Karolu jeśli chodzi o ukośne, licz:
| | log4(2x+8x) | |
limx−>+∞ |
| de l'Hospitalem, potem wyciągnij 8x przed nawias. |
| | x | |
lim
x−>+∞ (log
4(2
x+8
x) − ax)
| | log4(2x+8x) | |
limx−>−∞ |
| to samo tylko chyba trzeba jeszcze raz regułą |
| | x | |
lim
x−>−∞ (log
4(2
x+8
x) − ax)
15 sty 14:31
john2: Hmm, tylko nie wiem, czy mam pomysł na drugą i czwartą granicę.
15 sty 14:35
Ala: tak tak wiem, tylko co dalej ? bo gdy x−−> ∞ to mamy log4(2x*8x) w żaden sposób nie
wyjdzie mi 3/2
___________
x
15 sty 14:36
john2: Co tam w końcu jest, 2
x * 8
x, czy 2
x + 8
x
15 sty 14:40
Gray: Bez de l'Hospitala:
| log4(2x+8x) | | 1 | | 1 | |
| = |
| log4(2x+8x)= |
| log4[8x(1+(1/4)x]= |
| x | | x | | x | |
=log
4[8
x(1+(1/4)
x]
1/x = log
48 + log
4(1+1/4
x)
1/x=....
ponieważ (1+1/4
x)
1/x = [(1+1/4
x)
4x]
1/(x4x) → e
0=1, (x→
∞)
zatem
...= log
48 + log
4(1+1/4
x)
1/x → log
48 + log
41 = log
44
3/2 + 0 = 3/2
15 sty 16:51
john2: Gray a masz pomysł na tę drugą granicę?
15 sty 17:12
john2: | | 3 | |
limx−>+∞ [ log4(2x + 8x) − |
| x ] |
| | 2 | |
15 sty 17:13
Gray: | | 3 | |
Ja zapisałbym tak: |
| x = log443x/2 = log48x i dalej |
| | 2 | |
| | 2x+8x | |
[log4(2x + 8x) − log48x] = log4 |
| = log4(1+1/4x) → log41=0 |
| | 8x | |
15 sty 20:01
john2: 
na to, to ja bym nie wpadł, dzięki
15 sty 20:26