ciągi
jak?: | | n−1 | |
Która nierówność jest prawdziwa jeśli an= |
| |
| | 2n | |
A.a
5>a
20
B.a
5>a
10
C.a
20<a
10
D.a
5≤a
10
| | 16 | |
Jak podstawiam i sprowadzę do wspólnego mianownika to wychodzi mi a5= |
| , |
| | 40 | |
| | 18 | | 19 | |
a10= |
| , a20= |
| i żadna mi nie pasuje  |
| | 40 | | 40 | |
15 sty 13:19
J:
D
15 sty 13:22
jak?: ale przecież nie są równe to dlaczego?
15 sty 13:23
Eta:
| | 4 | | 8 | | 9 | |
a5= |
| = |
| , a10= |
| |
| | 10 | | 20 | | 20 | |
to: .........
odp D)
15 sty 13:27
J:
a5 < a10 .. znak: ≤ oznacza alternatywę ( mniejszy lub równy)
15 sty 13:27
ax:
... jeśli zauważysz, ze ciąg jest rosnący ...
15 sty 13:33