Jak obliczyć tą liczbę
Beata: Suma cyfr liczby trzycyfrowej jest równa 19. Różnica cyfr setek i jedności jest równa 1. Jeśli
cyfry zapiszemy w odwrotnej kolejności, to otrzymamy liczbę mniejszą od danej o 99. Wyznacz tę
liczbę trzycyfrową. Proszę o pomoc
21 lis 23:58
Łukasz: tworzymy układ równań
x liczba setek
y liczba dziesiątek
z liczba jedności
100x+10y+z−szukana liczba
x+y+z=19
x−z=1
100z+10y+x+99=100x+10y+z
22 lis 00:17
Beata: Mam pytanie czy to już jest odpowiedź do zadania ?
22 lis 00:21
Łukasz: nie trzeba odliczyć x,y,z masz układ 3 równań z 3 niewiadomymi
22 lis 00:26
Beata: Ok już rozumiem
22 lis 00:27