matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
Aga:
Ciag(27,18,x+5)jest geometryczny. Oblicza wartosc x
15 sty 11:34
5-latek:
18
2
=27(x+5) dalej Ty
15 sty 11:36
pigor:
... i ....
x+5 >0 ⇔ x>−5 , a wtedy 27(x+5)=18*2*9 ⇔ 3(x+5)= 36 ⇔ x+5=12 ⇔
x=7
>−5.
15 sty 11:47