Obraz i przeciwobraz funkcji
5-latek: Niech funkcja f przeprowadza zbior X w zbior Y tzn X→Y
Obrazem f(A) podzbioru A zbioru X nazywamy zbior (zawarty w Y wszystkich wartosci funkcji f dla
argumentow nalezacych do A
f(A)={y∊Y:y=f(x)i x∊A}
Przeciwobrazem f−1(B)podzbioru B zbioru Y nazywamy zbior wszystkich argumentow dla ktorych
wartosci funkcji f naleza do B
f−1(B)={x∊X :y=f(x) i y∊B}
Moze to ktos wytlumaczyc po ludzku na poczatek ?
15 sty 10:42
Gray: Przykład Ci podam.
Przypuśćmy, że mamy rok 2016. Rozważmy funkcję która każdej osobie przypisuje dzień jej
urodzin. Obrazem zbioru A={członkowie rodziny 5−latka} będą te dni roku 2016, w których
ktoś z Twojej rodziny obchodzi urodziny. Rozumiesz?
Przeciwobrazem zbioru {1 lipca, 2 lipca, ... , 31 lipca} będę Ci członkowi Twojej rodziny,
którzy urodzili się w lipcu (może to być zbiór pusty). Proste?
15 sty 10:49
5-latek:

Moze na takim grafie
Znajdz obrazy wszystkich podzbiorow zbioru X
15 sty 10:53
5-latek: Czesc. Starm sie to zrozumiec
Nie przejde dalej poki to dokladnie nie zrozumiem
15 sty 10:58
Gray: Narysuje jeszcze raz − każdą kropkę w innym kolorze.
15 sty 11:10
5-latek:

Dobrze juz rysuje
15 sty 11:13
Ciastek :* : A dali to zamazali
15 sty 11:14
Gray: Obrazy:
f{czarne} = {zielone−lewe}
f{czerwone}={różowe}
f{szare}={pomarańczowe}
f{niebieskie}={różowe}
f{czarne, czerwone} = {zielone−lewe, różowe}
.... Dalej Ty.
Przeciwobrazy:
f−1{zielone−lewe} = {czarne},
f−1{różowe} = {czerwone, niebieskie}
..... Dalej Ty.
15 sty 11:17
5-latek: Dziekuje . Zrobie juz dalej
np przeciwobrazy
f
−1{pomaranczowe }= {szare} i z przeciwobrazow mamy koniec
Natomiast co co obrazow
to f{czerwone ,niebieskie }= {rozowe
f{czarne ,niebieskie }= {zielone lewe ,rozowe }
f{szare,niebieskie}={pomaranczowe .rozowe } itd
Jeszce raz dzieki .
15 sty 11:31
Gray: Przeciwobrazów może być więcej. Możesz liczyć obraz i przeciwobraz dowolnego podzbioru.
f−1{pomarańczowe, różowe}={szare, niebieskie, czerwone},
f−1{pomarańczowe, różowe, zielone−lewe}={szare, niebieskie, czerwone, czarne} itd.
15 sty 11:43
Gray: f−1{zielone−prawe}=∅
15 sty 11:44
5-latek:

Mam jeszcze taki graf
Obrazy
f{czarny}= {zielony}
f{czerwony}={zielony
f{niebieski}={zielony
f{czarny czerony}={zielony}
f{czarny ,niebieski }={zielony}
f{niebieski czerony}= {zielony}
Przeciwobrazy
f
−1 {zielony}= {czarny,czerwony niebieski }
15 sty 11:46
5-latek: Dopiero przeczytalem te dwa posty od Ciebie wiec
Przeciwobrazy dalej
f−1{rozowy} = zbior pusty
f−1= {szary}= zbior pusty itd
15 sty 11:50
5-latek: Chcialbym jeszce Cie zapytac .
Tutaj mielismy X w Y Jak bedziemy mieli X na Y to robimy tak samo ?
15 sty 11:58
Gray: Tak, ale wtedy żaden przeciwobraz nie będzie zbiorem pustym.
15 sty 12:08
5-latek: Dobrze
15 sty 12:14