Pierwiastki
Larasin: 6x=√5*6x+6
W jaki sposób mogę to policzyć, od czego zacząć?
15 sty 10:13
J:
podnieś obie strony do kwadratu , potem podstaw 6x = t i warunek: t > 0 ..
15 sty 10:14
Larasin: Doszłam do:
6x=2 i 6x=3 ...?
15 sty 10:36
J:
x = log62 lub x = log63
15 sty 10:40
pigor: ...,
6x= √5*6x+6 /
2 i x∊R ⇒ 6
2x= 5*6
x+6 ⇔ 6
2x−5*6
x−6=0 ⇔
⇔ 6
x=6 v 6
x= −1 < 0 ⇒
x=1 − szukane rozwiązanie. ...
15 sty 12:09
J:
..nie przyszło mi do głowy sprawdzić, czy dobrze policzył/ła ... t ...
15 sty 12:16
pigor: ... zgadza się, a mnie wydało się fajne równanie
i niemożliwe, aby miało tak ...

brzydkie rozwiązania.
15 sty 12:20
J:
szczerze ... rzuciłem okiem na wyróżnik ... i skoro 49 .... to pewnie jest dobrze...
15 sty 12:24
pigor: ..., a ja na współczynnik c= −6 po przeniesieniu i ..., wiadomo...
15 sty 12:27
larasin: Pigor skąd z 62x−5*6x−6=0
Wyszło Ci proste 6x=6 itd...?
15 sty 17:28
larasin: ?
15 sty 18:02
larasin: OK już zrobiłam i rozumiem. Dzięki!
15 sty 21:12