Przebieg zmienności
Marta96: Zbadaj przebieg zmienności funkcji.
1. Dziedzina. D=(−
∞,1>U<1,+
∞)
2. Granica na krańcach dziedziny
| | −∞ | | | | 0 | |
lim x−>−∞ f(x)=[ |
| ]=H=lim x−>−∞ |
| =[ |
| ] co dalej z |
| | −∞ | | | | 0 | |
tym zrobić?
15 sty 01:20
J:
1) Dziedzina: D = (−∞,−1) U <1,+∞)
| | 1−1/x | |
2) limx→+∞ = lim √ |
| = 1
|
| | 1+1/x | |
| | 1−1/x | |
limx→−∞ = lim √ |
| = 1
|
| | 1+1/x | |
15 sty 09:00
J:
| | 1 | | x−1 | |
3) f'(x) = |
| .. gdzie:K = |
|
|
| | (√K)*(x+1)2 | | x+1 | |
∀ x ∊ D f'(x} > 0 ... funkcja jest rosnąca w obydwu przedziałach i nie posiada ekstremum
4) f(x) = 0 ⇔ x = 1 ... jedno miejsce zerowe
5) Asymptoty: pozioma y = 1 , pionowa: x = −1
6) Zbiór wartości: Z = <0,1) U (1,+∞)
7) Wykres .... pozostawiam Tobie ..
15 sty 09:31