rownania rozniczkowe ostatni etap
halo halo: koncowy etap zadania z rownaniem rozniczkowym III stopnia
y'''+2y''−y'−2y=x
2+2e
3x
kiedy to dla rownania x
2+2e
3x zadaje rownanie ogolne Ax
2+Bx+C i z niego licze I, II i III
pochodna, wstawiam do rownania, przeksztalcam i wychodze na cos takiego:
−2Ax
2−2Ax−2Bx+4A−B−2C=x
2+2e
3x
zapisuje to jako:
1=−2A⇒A=−
12
0=−2A−2B⇒B=
12 ...
i tu sie zatrzymuje bo nie wiem do konca jak poradzic sobie z 2e
3x i do czego to przyrownac.
prosze o pomoc, moze jeszcze sie ktos znajdzie
Gray: Musisz znaleźć jakieś rozwiązanie równania z prawą stroną x
2; następnie jakieś rozwiązanie
równania z prawą strona 2e
3x. To co robiłeś to rozwiązywałeś ten pierwszy przypadek. O ile
| | 1 | | 1 | |
to co napisałeś jest dobrze, masz rozwiązanie postaci:− |
| x2+ |
| x. |
| | 2 | | 2 | |
Teraz musisz znaleźć rozwiązanie drugiego przypadku. Poszukaj w postaci Ae
3x. Mając te
rozwiązania, rozwiązaniem równania z prawą stroną x
2+2e
3x jest sumą tych dwóch rozwiązań
oraz rozwiązania ogólnego równania jednorodnego.