hiperbola
marcela : na hiperboli y=x−1/x+1 lezy pkt
15 sty 00:44
irena_1:
Na tej hiperboli leży nieskończenie wiele punktów. O który chodzi?
15 sty 08:13
5-latek: Witam

pkt −czyli punkt kontroli technicznej
15 sty 08:16
irena_1:
15 sty 08:34
wxn37: Dane są punkty A(11, 1) B(2, 4) C(−2,2) D(1, −4). Sprawdź czy trapez o takich wierzchołkach
jest prostokątny i oblicz jego pole.
15 mar 20:13
chichi:

Tak − jest prostokątny. Uzasadnienie na rysunku. Pole oblicz sama
15 mar 21:42
Mila:

1) CD
→=[3,−6]
DA
→=[10,5]
[3,−6] o [10,5]=30−30=0⇔CD⊥DA
CB
→=[4,2]
[4,2] o [3,−6]=12−12=0⇔CB⊥CD
2) DA
→=[10,5] i CB
→=[4,2]
Czworokąt jest trapezem prostokątnym
3)
Pole sama obliczysz?
15 mar 21:50
TANG XIN:
Mozzna tez policyć wspolczynniki kierunkowe prostych DA i CD i wykazac ze te proste są
prostopadłe
15 mar 21:56
Mila:
Można.
15 mar 22:23
chichi:
To zostało pokazane graficznie w moim wpisie
15 mar 22:23
Mila:
Można też skorzystać z tw. Pitagorasa, ale jest więcej liczenia.

Długości odcinków przydadzą się do obliczenia pola trapezu.
15 mar 22:25
kotek:

S=P▭− (2+9+25+13,5)
S=13*8− 49,5=
54,5
15 mar 22:34
Mila:
Jeszcze wzór Picka.
Z rysunku kotka:
W=47, B=9+4
15 mar 22:48
kotek:
Z Picka za dużo liczenia "kropek"
15 mar 22:50
chichi:
Ciekawe czy akceptują wzór Picka na maturze

Może Pani @
kotek coś wie?
15 mar 22:52
kotek:
Jasne ,że akceptują
15 mar 22:53