pomocyy
pawelek: rownanie prostej prostopadłej do prostej o rownaniu 5x−15y+3=0
15 sty 00:18
Mila:
15x+5y+D=0, D możesz dowolnie wybrac.
15 sty 00:34
Eta:
3x+y+D=0
15 sty 00:37
Mila:
Dobranoc Eta.
15 sty 00:38
pawelek: mam odp y= −3x
b) y=−1/3x
c)y=1/3x
d)y=3x
to ktora to jest odp?
15 sty 00:42
Eta:
odp a) 3x+y+D =0 dla D=0 3x+y=0 ⇒y= −3x
15 sty 01:01
pigor: ..., lub , ponieważ masz w odpowiedziach
równania prostych w postaci kierunkowej , to np.
tak :
5x−15y+3=0 ⇔ 15y=5x+3 /:15 ⇔ y=
13x+
15 ⇒
⇒ y=
−3x − odp.
a) bo
13*(−3}= −1 − warunek
prostopadłości prostych w postaci kierunkowej ...
15 sty 01:15