:<
tosia: P (A ∪ B) = P (A) + P (B) − P (A ∩ B) o co chodzi z tym wzorem nie rozumiem go skad sie
wziął
14 sty 23:56
tosia: i wogole on jest sprzeczny
14 sty 23:58
pigor: ... , nie irytuj się, bo sprawa oczywista jeśli zajrzysz...:
jako podstawowa własność prawdopodobieństwa jako funkcji ;
tu prawdopodobieństwo sumy dwóch zdarzeń A⊂Ω i B⊂Ω i A∩B≠∅ .
narysuj to sobie to zobaczysz dlaczego odejmujemy P(A∩B) ...
15 sty 01:28
Gray: Napisałaś " i wogole on jest sprzeczny". Mocne stwierdzenie. Masz więc pewnie jakiś przykład,
który potwierdzi Twoją tezę. Możesz go napisać?
15 sty 08:15
irena_1:

W zbiorze A jest 8 elementów
W zbiorze B jest 11 elementów
W zbiorze A∩B są 3 elementy.
Ile elementów jest w zbiorze A∪B?
8+11−3=16
Odejmujemy 3, żeby nie liczyć tych wspólnych "podwójnie".
Dlatego
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Tak można to wytłumaczyć najprościej chyba...
15 sty 08:40
5-latek: Najgorsze jest w tym wzystkim to ze
tosia obraziła Pana Kołmogorowa
15 sty 08:50
irena_1:
No i co On teraz biedny zrobi? Może Jego spadkobiercy coś wymyślą...
15 sty 08:56
5-latek: Irenko
Mysle ze to nie zostanie tak bez odpowiedzi z ich strony . To juz jest powazna sprawa
15 sty 08:59