Równanie
Beata: | | 2x−3 | | x | |
Rozwiąż równanie |
| −1= |
| |
| | x+1 | | x−2 | |
21 lis 23:29
Basia: Pomagam
21 lis 23:43
Łukasz: najpierw wyznaczamy dziedzinę
x+1≠0 i x−2≠0
x≠−1 i x≠2
D=R\{−1;2}
robimy wspólny mianownik i otrzymujemy
mnożymy na krzyż uzyskując
(x+2)(x−4)=x(x+1)
x
2−4x+2x−8=x
2+x
3x=−8
21 lis 23:46
Beata: Dziękuję
21 lis 23:54
Basia:
Założenia:
x+1≠0 ∧ x−2≠0 ⇔ x≠−1 ∧ x≠2
sprowadzamy do wspólnego mianownika
| (2x−3)(x−2)−1*(x+1)(x−2)−x(x+1) | |
| =0 |
| (x+1)(x−2) | |
ułamek = 0 ⇔ jego licznik =0
(2x−3)(x−2)−1*(x+1)(x−2)−x(x+1)=0
2x
2−4x−3x+6−(x
2−2x+x−2)−(x
2+x)=0
2x
2−7x+6−x
2+x+2−x
2−x=0
−7x+8=0
−7x=−8
x=87
21 lis 23:57
Basia: Zrobiłeś Łukaszu dwa błędy. Jeden to jak sądzę literówka. Drugi już nie. Spróbuj je
znaleźć.
22 lis 00:02
Łukasz: moja wina
| 2x−3−x−1 | | x | | x | |
| = |
| A ja napisałem |
| |
| x+1 | | x−2 | | x+2 | |
sorry
22 lis 00:03
Beata: Nic nie szkodzi już poprawię

Naprawdę dziękuję za pomoc
22 lis 00:05