Dany jest prostopadłościan (...) podaj założenia i zapisz jego V w postaci sumy
Jaa: Dany jest prostopadłościan o wymiarach x + 1, 4 − x, 2x − 3. Podaj stosowne założenia i zapisz
jego objętość w postaci sumy.
Doszedłem do etapu:
x+1>0 x>−1 x>−1
3−x>0 −x>−3 −x>−3
2x−3>0 2x>3 x>−32
Nie wiem co dalej zrobić? Czy to jest dobrze? Może ktoś rozwiązać te zadanie, i je krótko
objaśnić? Pozdrawiam.
14 sty 23:11
Janek191:
Chyba 4 − x > 0 ?
14 sty 23:15
Janek191:
V(x) = a*b*c = ( x + 1)*( 4 − x)(2 x − 3) =
Trzeba to wszystko wymnożyć i otrzymamy sumę ( wielomian 3 st )
14 sty 23:17
Jaa: a fakt,
4−x>0 −x>−4
Ale wciąż nie wiem co dalej.
14 sty 23:18
Jaa: Ahh ok dzięki wielkie
14 sty 23:18
Janek191:
Jeszcze popraw założenia
14 sty 23:19
Jaa: Możesz mi to wymnożyć? Nie wiem jak wyjąć z tych nawiasów. Cienko się widzę na maturze za
rok...
14 sty 23:21
Janek191:
x + 1 > 0 ⇒ x > − 1
4 − x > 0 ⇒ 4 > x ⇒ x < 4
2 x − 3 > 0 ⇒ 2 x > 3 ⇒ x > 1,5
Wniosek: x ∊ ( 1,5; 4 )
=====================
14 sty 23:22
Janek191:
x + 1 > 0 ⇒ x > − 1
4 − x > 0 ⇒ 4 > x ⇒ x < 4
2 x − 3 > 0 ⇒ 2 x > 3 ⇒ x > 1,5
Wniosek: x ∊ ( 1,5; 4 )
=====================
14 sty 23:22
Janek191:
Jak się nie pomyliłem, to będzie :
V(x) = ( x + 1)*( 4 − x)*( 2 x + 3) = ( 4 x − x2 + 4 − x)*( 2 x + 3) =
= ( 3 x − x2 + 4)*( 2 x + 3) = 6 x2 + 9 x − 2 x3 − 3 x2 + 8 x + 12 =
= − 2 x3 + 3 x2 + 17 x + 12
14 sty 23:28
Janek191:
Źle , bo miało być ( 2 x − 3) , a napisałem 2 x + 3
14 sty 23:29
Jaa: Aaaaaaa, dobra już rozumiem o co tutaj chodzi

. Dzieki wielki
14 sty 23:31
Jaa: Ale powiesz mi jeszcze skąd wziął się wniosek: x ∊ (1,5;4 )
14 sty 23:33
Janek191:
Bo x > 1,5 , czyli jest x > − 1 oraz x < 4
więc 1,5 < x < 4
inaczej x ∊ ( 1,5 ; 4)
14 sty 23:38
Jaa: okej, rozumiem

dzięki jeszcze raz
14 sty 23:40