wzory skróconego
Janek: Dane są liczby a, b takie, że a−b=4 i ab=7. Oblicz a
3b+ab
3
Wiem z innych stronek, że trzeba wyciągnąć ab ==> ab(a
2+b
2)
I tu jest element którego nie rozumiem bo tam stosują jakiś wzór, że (a
2+b
2) = [(a−b)
2+2ab].
Skąd wziął się ten wzór i czy jest poprawny? Nie mogę go odnaleźć w WSMach i nie słyszałem o
nim wcześniej.
Dziękuję z góry za wytłumaczenie!

P.S. Jest to zadanko z próbnej maturki rozszerz. z CKE z tego roku. zad. nr 6
14 sty 22:40
Janek191:
( a − b)2 = a2 − 2a*b + b2 ⇒ a2 + b2 = ( a − b)2 + 2 a*b = 42 + 2*7 = 16 + 14 = 30
więc
a3 b + a b3 = a*b *( a2 + b2) = 7*30 = 210
14 sty 22:45
PW: Przekształć prawą stronę, a zrozumiesz. To raczej "chwyt", a nie wzór do nauczenia "na pamięć".
Chcieli mieć (a−b), bo było w danych, no to sobie zrobili.
14 sty 22:46
Janek: Bardzo dziękuję

To wszystko wyjaśnia

Pozdrawiam!
14 sty 22:49