Praddopodobieństwo
pomocy !: Jaki to wielokąt foremny, w którym prawdopodobieństwo wylosowania dwóch wierzchołków będących
koncami przekątnej tego wielokąta jet równe 2/3 ?
14 sty 22:26
Janek191:
| | | | n ! | | ( n −1)*( n − 2) | |
I Ω I = | = |
| = |
| |
| | | 2*( n − 2)! | | 2 | |
p = 0,5*n*( n − 3)
więc
| | 0,5n*( n − 3) | | 2 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | 0,5*( n − 1)*( n −2) | | 3 | |
3n*( n − 3) = 2*( n − 1)*( n − 2)
3 n
2 − 9 n = 2*( n
2 − 3 n + 2)
3 n
2 − 9 n = 2 n
2 − 6 n + 4
n
2 − 3 n + 4 = 0
Δ = 9 − 4*1*4 < 0 − brak rozwiązania
Odp. Nie ma takiego wielokąta foremnego.
14 sty 22:41
Mila:
Nie masz pomyłki w rachunkach?
n=7
14 sty 23:32
Janek191:
| | 2 | |
Pewnie tak, bo dla n = 7 wychodzi P( A) = |
| |
| | 3 | |
14 sty 23:34
14 sty 23:35