Wyznaczanie asymptot
Lola: | | 3x3+13x | | x(3x2+13) | |
1. Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)= |
| = |
| |
| | x2−64 | | (x−8)*(x+8) | |
Dziedzina: Df: (prawdopodobnie x∊ℛ: x≠−8, x≠8)
Asymptoty pionowe:
Asymptoty poziome:
Ja już z pare lat nie miała z tym stycznosći i nie bardzo pamiętam jak się to wszystko robiło.
To jest dla znajomego, który niestety nie ma dostępu do internetu.
| | 4x2−3x | | 4x−3 | |
2. Wyznacz asymptoty wykresu funkcji g(x)= |
| = |
| |
| | 7x2+21x | | 7(x−3x | |
Dziedzina: Df: (prawdopodobnie x∊ℛ: x≠−3, x≠0)
Asymptoty pionowe:
Asymptoty poziome:
| | 6x2+14x | | 2x(3x+7) | |
3. Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)= |
| = |
| |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
Dziedzina: Df: (prawdopodobnie x∊ℛ: x≠−1, x≠1)
Asymptoty pionowe:
Asymptoty poziome:
| | 1x3+1x | |
4. Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)= |
| |
| | 7x2−42x | |
Dziedzina: Df: (prawdopodobnie x∊ℛ: x≠0, x≠6) tego nie jestem w ogóle pewna
Asymptoty pionowe:
Asymptoty poziome: