Parametr w wart. bezwzglednej
witajcie: Dane jest równanie kwadratowe 2(m + 1)x2 – 4|m|x – 1 = 0. Wyznacz sumę pierwiastków tego
równania jako funkcję parametru m
14 sty 21:58
ax:
a wkład własny?−
14 sty 22:03
ax:
dla m+1=0 ...
a potem z Δ
14 sty 22:04
witajcie: myslalem o tym by m rozpisać na przypadki w ogole że
dla a róznego od −1 i dla a =1
14 sty 22:05
PW: Nie ma tu żadnego "a".
Zacznij od m = −1, wtedy równanie ma postać:
−4x − 1 = 0.
Jaka jest suma pierwiastków (rozwiązań) tego równania?
14 sty 22:07
witajcie: dla m=−1 = f liniowa
−4|−1|x−1=0
−4x−1=0
−4x=1
x=−1/4
14 sty 22:08
witajcie: dla m≠−1 − funkcja kwadratowa
Δ>0 by miała pierwiastki
Δ: (4|m|)2+4*2(m+1)2>0
i tutaj nie wiem co z tym m w wart. bezwzgl.
14 sty 22:12
PW: Jaka jest suma rozwiązań tego równania?
14 sty 22:12
PW: Nie galopuj, dokończ rozumowanie dla m = −1, przecież masz wyznaczyć s(−1) (określić jaka jest
wartość sumy dla m=−1).
14 sty 22:14
witajcie: czy mam zapisać wzór vieta?
14 sty 22:14
witajcie: dla m=−1 przecież wychodzi dzielenie przez 0...
14 sty 22:18
PW: Ja pytam o funkcję liniową. Przecież zadanie nie brzmi "rozwiąż równianie", lecz "wyznacz sumę
pierwiastków jako funkcję parametru m". Tę sumę oznaczyłem jako s(m) i pytam: ile wynosi s(−1)
(o ile w ogóle ma to sens).
14 sty 22:21
witajcie: nie rozumiem totalnie, przecież funkcja liniowa ma tylko jeden pierwiastek, więc po co liczyć
SUMĘ pierwiastków, jeżeli jest tylko jeden równy (x= −1/4)
14 sty 22:27
PW: | | 1 | |
Ano właśnie, i tu jest potrzebne stwierdzenie: suma złożona z jednego składnika − |
| jest |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
równa − |
| . Odpowiedź brzmi: s(−1) = − |
| . |
| | 4 | | 4 | |
14 sty 22:33
witajcie: no dobra, a co potem gdy m≠−1
| | 4|m| | | 2|m| | |
x1+x2= |
| = |
| |
| | 2(m+1 | | m+1 | |
i przedziałami dla m∊(−
∞,−1),(−1,0) i m∊<0,
∞)
14 sty 22:37
PW: Nie, żeby stosować wzór Viete'a trzeba wiedzieć, że pierwiastki istnieją, a więc najpierw
zagwarantować, że wyróżnik jest nieujemny.
14 sty 22:40
witajcie: ok, czyli delta:
(4|m|)2+4*2(m+1)>0
16|m|2+8m+8>0
czy możemy opuścić moduł?
14 sty 22:44
ax:
... i tak to jest jak zamiast dosłownie przepisać treść wpisujesz "swoimi słowami"
Na 90% "biega" tu o ilość pierwiastków .... a "suma pierwiastków" to już radosna twórczość
14 sty 22:46
witajcie: ale to jest przepisana treść. dokładnie przepisałem treść zadania, nie robię siłowo was "w
konia"
14 sty 22:50
witajcie: wychodzi i tak delta mniejsza zero więc i m należy do rzeczywistych
14 sty 22:57
PW: Zadanie jest zatem trudne. Brnijmy dalej.
Warunek Δ
≥0 jest spełniony w sposób oczywisty, gdy m ≥0 (Δ jest sumą trzech nieujemnych
składników).
I jedziemy do końca: dla takich m zgodnie z wzorem Viete'a jest
s(m) = ... (napisałeś o 22:37).
Dalej dla m < 0 i m≠−1 jest ... (rozpracować deltę).
Ja już na dzisiaj kończę
14 sty 22:59
ax: źle zapisałeś tą Δ
14 sty 22:59
witajcie: w takim razie jak napisać DOBRZE tę deltę....
14 sty 23:01